Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Παρασκευή και 13: Η μαγική ημερομηνία της δεισιδαιμονίας


Φτύσατε τον κόρφο σας; Φορέσατε σκόρδο; Κουβαλάτε μαζί σας μπλε ματάκι; Σήμερα είναι Παρασκευή και 13, η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, οι οποίοι γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13 είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, στις ισπανόφωνες, καθώς και στη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες, ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και η Paraskevidekatriphobia (από τις λέξεις Παρασκευή και φοβία), καθώς και η τρισκαιδεκαφοβία (triskaidekaphobia), δηλαδή η φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.
Οι δοξασίες
Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν το μύθο της Παρασκευής και 13: αρχικά στη Βίβλο βλέπουμε το δεκατρία να εμφανίζεται στον Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν. Εξάλλου, Παρασκευή ήταν η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός.
Εν τω μεταξύ, πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με το βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ', Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: Η αποστολή της NASAΑπόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης ήταν η καθιερωμένη μέρα εκτέλεσης κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα, θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson κτλ).
Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες
Επιπλέον, Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο «Πόσο κακή για την υγεία σου είναι η Παρασκευή και 13;». Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν' αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες –Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13– σε μία περίοδο μερικών χρόνων.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη μειωνόταν ο αριθμός των ατόμων που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων ήταν σαφώς μεγαλύτερος.
Σύμπερασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν η εξής: «Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένους. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου