Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ήθελε να τον θάψει η γυναίκα του μαζί με όλα τους τα χρήματα. Αλλά η σύζυγος είχε κάτι άλλο στο μυαλό της



H Μάγια Αγγέλου (βραβευμένη αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου) είπε κάποτε εύστοχα:
«Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν γρήγορα αυτά που τους είπατε και όσα τους κάνατε, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς θα τους κάνετε να αισθανθούν».
Οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε για αυτό. Προσπαθούμε να είμαστε ηθικοί, να κάνουμε το σωστό, για να αφήσουμε μια θετική κληρονομιά στο πέρασμά μας.
Δυστυχώς όμως δεν αισθανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι είναι περισσότερο εγωιστές και θέλουν να απολαύσουν τη ζωή τους, ανεξάρτητα από το πώς οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τους άλλους.
 
Πάρτε για παράδειγμα την ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που πέθανε και ως τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί με τα χρήματα του. Ήταν ένας άνθρωπος που εργάστηκε πολύ σκληρά για να συγκεντρώσει την περιουσία του και πίστευε ότι άξιζε να τα κρατήσει όλα για τον εαυτό του, ακόμη και μετά τον θάνατο του. Δεν σκέφτηκε καθόλου την γυναίκα του που για χρόνια ολόκληρα στάθηκε άξια στο πλευρό του, παρά μόνο τον εαυτό του. Ωστόσο η σύζυγός βρήκε ένα πολύ έξυπνο τρόπο για να τηρήσει μεν την επιθυμία του συζύγου της αλλά να μείνει και εκείνη ευχαριστημένη..
«Ένας άντρας αφού εργάστηκε σκληρά σε όλη του τη ζωή, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Αλλά ήταν παραδόπιστος και τρομερά τσιγκούνης. Αγαπούσε τα χρήματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, περισσότερο και από την ίδια του την οικογένεια.

Ήθελε να τον θάψει η γυναίκα του μαζί με όλα τους τα χρήματα. Αλλά η σύζυγος είχε κάτι άλλο στο μυαλό της
 

Λίγο πριν πεθάνει είπε στη γυναίκα του: «Τώρα που θα φύγω από την ζωή, δεν θέλω να φύγω μόνος μου. Θέλω να πάρω μαζί μου και την περιουσία μου. Όταν πεθάνω λοιπόν θέλω να συγκεντρώσεις όλα μου τα χρήματα, όλα όσα μάζεψα τόσα χρόνια με τη σκληρή δουλειά και να τα τοποθετήσεις στο φέρετρο δίπλα μου».
Έτσι, έβαλε τη γυναίκα του να του υποσχεθεί με όλη της την καρδιά ότι, όταν πεθάνει, θα του βάλει δίπλα του στο φέρετρο, όλα τους τα χρήματα.
Και σε λίγες μέρες πέθανε..
Στη κηδεία η η σύζυγος κάθονταν φορώντας μαύρα ρούχα, δίπλα στον καλύτερο τους φίλο. Όταν τελείωσε η τελετή, λίγο πριν οι άνθρωποι από το γραφείο κηδειών κλείσουν το φέρετρο, η γυναίκα σηκώθηκε και τους είπε:
«Περιμένετε ένα λεπτό!»
Είχε ένα κουτί από παπούτσια μαζί της. Το σήκωσε, πλησίασε το φέρετρο και το τοποθέτησε δίπλα στον άντρα της. Στη συνέχεια τους είπε ότι είναι ελεύθεροι να κλείσουν για πάντα το φέρετρο και να το βάλουν στο λάκκο.
Ο φίλος της που ήξερε την τελευταία επιθυμία του συζύγου της, της είπε:

«Ελπίζω να μην έκανες την τρέλα να βάλεις όλα σας τα χρήματα στο φέρετρο του τσιγκούνη»
. Ήθελε να τον θάψει η γυναίκα του μαζί με όλα τους τα χρήματα. Αλλά η σύζυγος είχε κάτι άλλο στο μυαλό της
 

Και εκείνη του απάντησε:
«Ναι, του το είχα υποσχεθεί. Είμαι καλός άνθρωπος και δεν μου αρέσει να λέω ψέματα. Του είπα ότι θα το κάνω και το έκανα».
«Μιλάς σοβαρά; Έβαλες όλα σας τα χρήματα, και το τελευταίο ευρώ, στο φέρετρο του άντρα σου;»
«Φυσικά και το έκανα», του απάντησε η χήρα. «Μάζεψα όλα μας τα χρήματα στο λογαριασμό μου, έκοψα μια επιταγή με όλο το ποσό στο όνομα του άντρα μου και έβαλα την επιταγή μέσα στο κουτί για να την πάρει μαζί του».


Έτσι, και αυτός θα είχε μαζί του όλα τα χρήματά τους, αλλά και εκείνη δεν θα τα έχανε λόγω της απληστίας του συζύγου της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου