Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

5 τακτικές για να διώξεις τις λιγούρες




Όσο ισχυρή κι αν είναι η θέλησή σου ν' αδυνατίσεις, όσο κι αν είσαι πιστή στη δίαιτά σου σαν στρατιώτης στον πόλεμο, οι λιγούρες μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα. Μάθε όλη την αλήθεια για τις λιγούρες και αντιμετώπισέ τες υιοθετώντας 5 σούπερ τακτικές...



Η ιστορία της λιγούρας 


είτε έχεις ατσαλένια θέληση, είτε δεν θέλεις να κάνεις την διατροφική κουτσουκέλα, η αιφνίδια ανάγκη για μια μπάρα σοκολατούλας ή για ένα σακουλάκι με πατατάκια θα σε νικήσει. Και δεν το λέω εγώ αλλά οι επιστήμονες που μελέτησαν τον "Φάκελο λιγούρες".

Για πολλούς ανθρώπους και ειδικά για εμάς τα κορίτσια, οι λιγούρες εμφανίζονται σαν μια δύναμη άνωθεν που μας καταβάλλει και τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει μέχρι να ικανοποιήσουμε τα ανθυγιεινά καπρίτσια μας. Νέες έρευνες υποστηρίζουν πως οι λιγούρες δεν έχουν καθόλου να κάνουν με την εύθραυστη θέλησή σου ή με το αίσθημα πείνας.

Οι λιγούρες είναι τόσο παλιές όσο και ο άνθρωπος επάνω στη γη και πηγάζουν από την ανάγκη για επιβίωση που είχε και ο προϊστορικός άνθρωπος, ο οποίος τρεφόταν με τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας και πολλών υδατανθράκων. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, για τις λιγούρες μας, δεν ευθύνεται μόνο το αίσθημα επιβίωσης αλλά και το στρες που απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη. Σε κάποιους ανθρώπους το στρες διαταράσσει τον ύπνο ή δημιουργεί φουσκώματα και πρηξίματα ενώ σε άλλες ξεσπά με την μορφή της λιγούρας.

Η κορτιζόλη είναι η κύρια υπεύθυνη για τις λιγούρες αφού είναι εκείνη που μπλοκάρει την έκκριση λεπτίνης, της ουσίας που στέλνει το στομάχι στον εγκέφαλο για να δηλώσει πως υπάρχει κορεσμός. Έτσι το σώμα σου νομίζει πως δεν έφαγες και σε σπρώχνει με λαχτάρα να καταναλώσεις σάκχαρα και λιπαρά στην μάχη της επιβίωσης.

Και οι τακτικές αντιμετώπισης:

1. Ξεγέλασε τον εαυτό σου ανταμοίβοντάς τον διαφορετικά:

Κάποιες φορές οι λιγούρες οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Αν για παράδειγμα συνηθίζεις να τρως ένα παγωτό ή γλυκό κάθε φορά που είσαι στεναχωρημένη, αυτό και θα συνεχίσεις να κάνεις. Στην περίπτωση αυτή, η λιγούρα έρχεται να παρηγορήσει μια ψυχολογική σου ανάγκη την οποία μπορείς να ξεγελάσεις αντικαθιστώντας την με κάτι άλλο εκτός του φαγητού. Μια θεραπεία μπορεί να είναι μια βόλτα στα μαγαζιά. Τα ψώνια αποτελούν μια ακριβή μεν, μεγάλη απόλαυση δε και σε πολλές περιπτώσεις μια αγορά μπορεί ν' απελευθερώσει στον οργανισμό την απαραίτητη σεροτονίνη ή ντοπαμίνη, τις ορμόνες της ευτυχίας και της αγάπης, στέλνοντας περίπατο τις λιγούρες. Η αγορά ενός μανό ή μιας μπλούζας μπορεί να έχει δηλαδή τον ίδιο θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο όπως και ένα μάφιν σοκολάτας που θα σε γέμιζε θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα.

Γιατί να ενδώσεις στη λιγούρα: αν η ανάγκη γι κάτι γλυκό σε τσακίζει, καλό είναι να ενδώσεις αλλά με τρόπο. Αντί να περιμένεις μέχρι να φας μια γαβάθα παγωτό στην τελική, πάρε στα χέρια σου μια σοκολάτα υγείας, σπάστην σε μικρά κομμάτια και κατανάλωσέ την αργά, βασανιστικά αλλά απολαυστικά.

2. Η πολλή η δίαιτα, αυξάνει τις λιγούρες:

Αιματολογικά τεστ δείχνουν πως όταν ξυπνάμε το πρωί, το σώμα απελευθερώνει το νευροπεπτίδιο Y, που σου ανοίγει την όρεξη ειδικά για την κατανάλωση υδατανθράκων. Όμως σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, το ίδιο χημικό φαίνεται να απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας, κάθε φορά που περνάμε μια εποχή έντονης στέρησης του φαγητού εξαιτίας μιας εξαντλητικής δίαιτας.
Επειδή μια στερητική δίαιτα αυξάνει τις λιγούρες, φρόντισε να το ρίχνεις έξω μια φορά στο τόσο ενδίδοντας σε κάποια γευστική ατασθαλία.. Ειδικά το πρωί που ξυπνάς, μην αποφεύγεις να βάλεις στη διατροφή σου λίγους υγιεινούς υδατάνθρακες. 

3. Η λιγούρα ήρθε μετά το μεθύσι: 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο την προσπάθειά σου ν' αντισταθείς σε μια λιγούρα. Όσο πίνεις τα ποτά σου, τόσο ανοίγεις την όρεξη στις λιγούρες. Τις ίδιες γευστικές λιγούρες θα σου προκαλέσει και η επόμενη ημέρα από ένα γερό μεθύσι. Τα πολλά ποτά θα μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η αφυδάτωση θα προκαλέσει περεταίρω αύξηση της κορτιζόλης ενώ σε όλα αυτά προστίθεται η μείωση του επιπέδου ντοπαμίνης και σεροτονίνης, που ρίχνουν ακόμα περισσότερο τη διάθεσή σου (η οποία φτάνει στα τάρταρα).

Για να γλυτώσεις τη λιγούρα του αλκοόλ ...

Α. Κατανάλωσε ένα καλό γεύμα πριν το πάρτι έτσι ώστε όσο αλκοόλ και να πιεις, να μπορείς να το μεταβολίσεις πιο αργά. 

Β. Κατανάλωσε ένα πρωινό γεύμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας (τ' αυγά είναι τα καλύτερα) για να τονώσεις τα πεσμένα επίπεδα σεροτονίνης. 

Γ. Πιες εναλλάξ ένα ποτήρι κρασί (ή άλλο ποτό) και κατόπιν ένα ποτήρι νερό καθ' όλη τη διάρκεια μιας πιθανής εξόδου. 

Δ. Πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς πριν πέσεις για ύπνο μετά από μια βραδιά έντονης οινοποσίας για ν' αποφύγεις την αφυδάτωση. 

4. Τα γλυκά φέρνουν λιγούρες:

Απόφυγε εξαρχής τα πολλά γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (μια τούρτα είναι φουλ σε αυτούς) γιατί θα σου ανοίξουν περεταίρω την όρεξη και θ' αυξήσουν τις λιγούρες. Αντίθετα, προτίμησε τροφές που απελευθερώνουν την ενέργειά τους σταδιακά (βρώμη και τροφές ολικής άλεσης). Τέλος, φρόντισε να καταναλώνεις πολλά μικρά και συχνά γεύματα για να διατηρείς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου σταθερά. 

Κάποιες φορές, η λιγούρα για μια συγκεκριμένη τροφή, μπορεί ν' αποτελεί μια προσπάθεια του σώματός σου να σου πει πως του λείπει κάποιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Έτσι όταν θέλεις:

Ψωμί: αν νιώθεις συχνές λιγούρες για ψωμάκι, μπορεί να σου λείπει το σελήνιο, το οποίο υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο αλεύρι. Για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα με υγιεινό τρόπο, προτίμησε το ψωμί ολικής άλεσης ή κατανάλωσε ένα βραζιλιάνικο καρύδι καθημερινά.

Κάτι αλμυρό: αν η ζωή σου είναι γεμάτη στρες και όλο ψάχνεις κάτι αλμυρό για να καταναλώσεις, είναι σημάδι κόπωσης των επινεφρίδιων αδένων που φαίνεται πως πιέζονται παραπάνω εξαιτίας του έντονου καθημερινού στρες. Έτσι, το σώμα σου ψάχνει τα πρόσθετα άλατα που του λείπουν σε τροφές που περιέχουν αλάτι. Η υγιεινή διατροφή και ο καλύτερος και πιο ποιοτικός ύπνος θα σε βοηθήσουν αρκετά αλλά αν η λιγούρα για κάτι αλμυρό επιμείνει, προτίμησε το φυσικό ποπ κορν ή πες ναι σε μια χουφτίτσα ξηρών καρπών. 

Κρέας: η λιγούρα για κρέας δείχνει πως το σώμα σου θέλει περισσότερη πρωτεΐνη, οπότε φρόντισε να ενισχύσεις το πρωινό σου γεύμα με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

5. Κάνε ό,τι μπορείς για ν' αποβάλλεις το στρες:

Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες που νιώθεις, τόσο θα γίνεσαι έρμαιο ακόμα μιας λιγούρας για κάτι γλυκό. Αντίθετα, όσο περισσότερο βρίσκεις τρόπους να χαλαρώσεις, τόσο ξεχνάς λιγούρες και φαγητό. Βρες ένα νέο χόμπι, ξεκίνα μια καινούργια ασχολία και γενικά κάνε ό,τι μπορείς για να κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο και το στόμα σου κλειστό. 








Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου