Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πότε λήγουν τα καλλυντικά;




Γνωρίζατε πως τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης; Ποια είναι όμως αυτή; Αναγράφεται στην συσκευασία, όπως στα τρόφιμα ή τα φάρμακα;




Κάθε καλλυντικό ανάλογα με τον τύπο του έχει ορισμένα χρόνια ζωής και μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί όταν λήξει, προκαλώντας από απλούς ερεθισμούς μέχρι μολύνσεις. Γι’αυτό σας παρουσιάζουμε μια λίστα με το χρονικό διάστημα που είναι ασφαλές να κρατάμε κάθε καλλυντικό.

Αρχικά πρέπει να ξέρετε πως τα προϊόντα ομορφιάς θέλουν δροσιά και όχι ζέστη, γιατί αλλοιώνονται. Γι’αυτό αν χρειαστεί βάλτε τα στο ψυγείο.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως:


  • Τα αντιηλιακά αντέχουν 3-4 χρόνια, αν είναι σε σκιά και όχι εκτεθειμένα στον ήλιο, γιατί τότε αλλοιώνονται πιο γρήγορα.


  • Τα κραγιόν «ζουν» μέχρι και 2 χρόνια, αλλά θέλουν δροσιά για να διατηρηθούν, αλλιώς λιώνουν.


  • Η μάσκαρα αντέχει 6 μήνες, ενώ μετά ξεραίνεται. Για να αντέξει περισσότερο θα ήταν καλύτερα να καθαρίζετε τακτικά το βουρτσάκι και να την κλείνετε καλά.


  • Οι σκιές για τα μάτια σε σκόνη δεν χαλάνε. Διατηρούνται μέχρι να τελειώσουν, αρκεί να καθαρίζετε σχολαστικά τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιείτε για να τις απλώσετε, αλλιώς κινδυνεύετε από μολύνσεις.


  • Τέλος, τα make up φαίνεται πότε έχουν χαλάσει, αφού εμφανίζεται ένα στρώμα λαδιού πάνω από την κρέμα ή αρχίζουν να ξεραίνονται. Η φύλαξη τους σε δροσερό σημείο θα τα δώσει διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώθηκε η ύπαρξη ενός νέου συμβόλου στα καλλυντικά (ένα ανοιχτό βαζάκι που θα συνοδεύεται από έναν αριθμό μηνών ή χρόνων), το οποίο θα βρίσκεται υποχρεωτικά στις συσκευασίες όλων των καλλυντικών που έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 30 μήνες και υποδεικνύει το χρονικό διάστημα για το οποίο το προϊόν είναι κατάλληλο προς χρήση αφού ανοιχθεί. Τα καλλυντικά προϊόντα με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών φέρουν ημερομηνία ελάχιστης διάρκειας κατά την οποία το προϊόν, εφόσον διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζει να είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.


















Πηγή:         himaira.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου