Πως να αποφύγετε τα λάθη της γλώσσας του σώματος
Το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει με τη στάση του σώματος, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Η διάσημη δικαστική σύμβουλος Jo Ellen Dimitrius επισημαίνει ότι όταν οι ένορκοι ρωτούνται τι είναι αυτό που κάνει έναν μάρτυρα να φαίνεται αξιόπιστος, η απάντηση ”η γλώσσα του σώματος” εμφανίζεται πιο συχνά από όλες τις υπόλοιπες επιλογές.
Όμως, πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη γλώσσα του σώματος; Συχνά, η απλή αποφυγή των πιο κλασικών λαθών και η αντικατάστασή τους από κινήσεις που δείχνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Η αποφυγή της οπτικής επαφής
Λέει για εσάς ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση, ότι είστε νευρικός και απροετοίμαστος. Θα πρέπει να περνάτε πάνω από το 90% του χρόνου της παρουσίασής σας κοιτάζοντας τους ακροατές στα μάτια.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης κοιτάζουν τις σημειώσεις τους, το τραπέζι μπροστά τους ή το παράθυρο.
Όμως οι ισχυροί επιχειρηματικοί ηγέτες σε κοιτούν κατευθείαν στα μάτια όταν θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα. Είναι χρήσιμο να βιντεοσκοπήσετε τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε πού κοιτάτε όταν απευθύνεστε σε ένα ακροατήριο, σε συνδυασμό με το βαθμό προσοχής του.
Το καμπούριασμα
Λέει για σας ότι έχετε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντ’ αυτού, όταν στέκεστε, είναι καλύτερα να ανοίγετε λίγο τα πόδια στο πλάτος των ώμων και να γέρνετε ελαφρά προς τα μπροστά. Το κεφάλι και η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι ίσια.
Νευρικές κινήσεις του σώματος
Λέει για εσάς ότι είστε νευρικοί, αβέβαιοι ή απροετοίμαστοι.
Θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε. Πρόσφατα, στέλεχος εταιρίας λογισμικού έπρεπε να μεταδώσει στη διοίκηση την είδηση για την καθυστέρηση ενός προϊόντος. Στην πραγματικότητα, η ομάδα του είχε την κατάσταση υπό έλεγχο και είχε πάρει πολύτιμα μαθήματα από την καθυστέρηση. Όμως η γλώσσα του σώματός του έλεγε άλλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν ότι πήγαινε μπρος πίσω κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, κάτι που δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοελέγχου.
Η παντελής ακαμψία
Λέει για σας ότι είστε άκαμπτος, νευρικός και βαρετός, όχι δυναμικός. Αντ’ αυτού, είναι καλύτερα να κινείστε ή να περπατάτε. Οι περισσότεροι που θέλουν να κάνουν μια παρουσίαση θεωρούν ότι πρέπει να στέκονται διαρκώς σε μια θέση. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η κίνηση όχι μόνο είναι αποδεκτή, αλλά είναι και ευπρόσδεκτη.
Ορισμένοι από τους κορυφαίους managers που απευθύνονται σε ακροατήριο κινούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, αλλά με σκοπό. Παραδείγματος χάριν, ένας δυναμικός ομιλητής θα περπατήσει από τη μια πλευρά του δωματίου στην άλλη για να μεταδώσει το μήνυμά του. Όμως, εάν δεν υπάρχει κανείς σε μια γωνία του δωματίου, δεν έχει νόημα να πάει εκεί, δεν κινείται με σκοπό.
Τα χέρια στις τσέπες
Λέει για εσάς ότι είστε αδιάφοροι ή νευρικοί. Η λύση είναι εδώ πάρα πολύ απλή: Βγάλτε τα χέρια από τις τσέπες. Ένα χέρι στην τσέπη είναι αποδεκτό, αρκεί το άλλο ελεύθερο χέρι να χειρονομεί εμφατικά, υποστηρίζοντας την ομιλία.
Κλισέ χειρονομίες
Λέει για εσάς ότι είστε αφύσικος ή ψεύτικος. Να χειρονομείτε, απλώς μην το παρακάνετε. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι χειρονομίες απεικονίζουν τη σύνθετη σκέψη. Οι χειρονομίες αφήνουν στους ακροατές την αίσθηση εμπιστοσύνης, ικανότητας και ελέγχου. Όμως εάν προσπαθείτε να αντιγράψετε μια χειρονομία, διακινδυνεύετε να δείξετε ότι το έχετε προσχεδιάσει, όπως ένας κακός πολιτικός.
Ο πρόεδρος George Bush ο πρεσβύτερος χρησιμοποιούσε συχνά χειρονομίες που δεν ταίριαζαν με αυτά που έλεγε. Φαινόταν σαν μια κακή ταινία του ’70, με τον ήχο να μην έχει ταιριάξει σωστά με τις κινήσεις. Μπορεί να μην χρειαστεί να απευθυνθείτε ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο ακροατήριο, αλλά το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να σας κοροϊδεύουν οι συνάδελφοί σας μετά από ένα μίτινγκ.
Νευρικές κινήσεις
Παίζετε με τα νομίσματα στην τσέπη σας, κουνάτε τα πόδια σας πέρα δώθε ή χτυπάτε ρυθμικά το παπούτσι στο πάτωμα; Αυτό δείχνει ότι είστε νευρικός ή στερείστε συγκέντρωσης. Μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε το βίντεο με κριτική διάθεση. Είναι σίγουρο ότι θα βρείτε επάνω σας νευρικές κινήσεις που δεν γνωρίζατε ότι σας χαρακτηρίζουν. Κάποιος που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παίζει συνεχώς με τα κέρματα στην τσέπη του, δύσκολα θα κάνει τον ακροατή να τον προσέξει.
Πηγή www.tsekuratoi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου