Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τρέμουν μια ελληνική χρεοκοπία


ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Την ανησυχία που υπάρχει στους κύκλους των τραπεζιτών της ΕΕ "δικαιολογούν" στοιχεία της UBS, βάσει των οποίων η τράπεζα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη χώρα μας, σε ποσοστό 39% του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι η βελγική Dexia με δεύτερη την πορτογαλική ΒΡΙ (29%)

Τρέμουν μια ελληνική χρεοκοπία
Ρίγη τρόμου προκαλούν στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία. Την ίδια ώρα μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που θεωρούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους σε βαθμό που να μπορούν να αντέξουν τις συνέπειες μιας πτώχευσης.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, αν και χαρακτήρισε χθες τις ευρωπαϊκές τράπεζες "σχετικά υγιείς", τις κάλεσε να ενισχύσουν την αναλογία των κεφαλαίων τους.
Την ανησυχία που υπάρχει στους κύκλους των τραπεζιτών της ΕΕ, εν μέσω συζητήσεων για τη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο "πακέτο" διάσωσης της Ελλάδας, "δικαιολογούν" στοιχεία της UBS, βάσει των οποίων η τράπεζα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη χώρα μας, σε ποσοστό 39% του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι η βελγική Dexia, ενώ ακολουθούν η πορτογαλική ΒΡΙ με 29%, οι γερμανικές Commerzbank και Postbank με 27% και 21% αντίστοιχα, η γαλλική BPCE με 14%, η πορτογαλική BCP με 13%, η γερμανική DZ Bank με 11% και η γαλλική BNP Paribas με 8%.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έκανε, εξάλλου, γνωστό ότι οι τράπεζες της ΕΕ έχουν ακόμη συνδεδεμένα περί τα 2 τρισ. ευρώ με τους "αδύναμους κρίκους" της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μείνουν ευάλωτες εάν η κρίση εξαπλωθεί. Από τη βάση δεδομένων της προκύπτει ακόμη ότι η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν περισσότερο από το 60% του ελληνικού χρέους.
Τρέμουν μια ελληνική χρεοκοπία
"Συνταγή" Εριάν
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο Pimco, Μοχάμεντ ελ-Εριάν, προέβλεψε χθες ότι η Ελλάδα και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης (χωρίς να τις κατονομάσει) θα βρουν λύση στο πρόβλημα του μη-βιώσιμου χρέους τους μέσω... χρεοκοπίας.
Δικαιολόγησε, μάλιστα, την άποψή του λέγοντας ότι η συνταγή που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες "ασθενείς" οικονομίες της Ευρωζώνης είναι λανθασμένη, καθώς "δεν γίνεται τίποτα υπέρ της ανάπτυξης".
Σύμφωνα με τα σενάρια που εκπονούν αναλυτές για τη μετά μια ελληνική χρεοκοπία εποχή, το κόστος αναχρηματοδότησης για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία και το Βέλγιο θα εκτιναχθεί, πλήττοντας τις προσπάθειες για συγκράτηση των ελλειμμάτων και πιέζοντας τα κράτη να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.
Επιπλέον, πολλές τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν μαζική εκροή καταθέσεων.
Κατερίνα Κοσμά

Πηγή     ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου