Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκοψαν το φεστιβάλ «Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία»


Το φεστιβάλ «Emotion pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» πρόλαβε να διαγράψει μια μικρή αλλά πολύ επιτυχημένη πορεία (2007-2009) και, ξαφνικά, πέρυσι, η τέταρτη διοργάνωσή του συρρικνώθηκε, για λόγους οικονομικούς, σε μία μόνο μέρα.
Και φέτος μάς ήρθε από τις Κάνες, όπου τιμήθηκε σε
ειδική εκδήλωση, η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του από το στόμα της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

«Πρέπει να σας ανακοινώσω ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούνιο, το Φεστιβάλ αυτό είναι πια παρελθόν, καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία. Και λέω σιωπηρά, γιατί κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε επίσημα την κατάργησή του, αλλά ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν, χρήματα που τελικά δεν βρέθηκαν. Γιατί δεν θα μπορούσε να βρεθούν χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον εκ μέρους της πολιτείας. Και τέτοιο ενδιαφέρον απουσιάζει. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, που έχει ανατρέψει πολλές σταθερές της ζωής μας. Αλλο τόσο συχνά, όμως, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, για να καταργηθούν θεσμοί χρήσιμοι, υγιείς, που κοιτάζουν προς το μέλλον, την ίδια στιγμή που άλλοι χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα».

Είχε μόλις τελειώσει η προβολή των ταινιών «Ακουσέ με» της Μαριάννας Οικονόμου και «Γράμμα στον Λου» του Βέλγου Λικ Μπολάν, που περιλαβάνονταν στο ειδικό αφιέρωμα στο «Φεστιβάλ Emotion Pictures - Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία», που πραγματοποιήθηκε από το Φεστιβάλ «Entr'2 Marches» στις 19 Μαΐου στις Κάνες. Και μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, που είχε καταχειροκροτήσει τις ταινίες, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Emotion Pictures Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού ανέβηκε στο βήμα για να ανακοινώσει... την κατάργησή του.

Το νέο ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για το κοινό αλλά και για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τα άλλα φεστιβάλ, που δήλωσαν την υποστήριξή τους υπογράφοντας ένα κείμενο συμπαράστασης. Εχει ήδη την υποστήριξη από 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο, Χονγκ Κονγκ, Σαράγεβο, Κάιρο κ.ά.) και έχει ήδη συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές και μηνύματα συμπαράστασης, από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Αϊβορι, ο Ντάνι Μπόιλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πατρίς Λεκόντ και πολλοί άλλοι, Ελληνες και ξένοι.
Β.ΓΕΩΡΓ.


Read more:   www.i-diadromi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου