Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δέκα μύθοι και αλήθειες για το νερό


Άλλοτε το καταναλώνουμε μηχανικά, άλλοτε πραγματικά απολαμβάνουμε τη δροσιά του και το αίσθημα που μας προκαλεί. Όπως και να ‘χει χωρίς νερό δεν υπάρχει και ζωή – τι άλλο, όμως, ξέρουμε γι’ αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής και τι απ’ αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ισχύει στην πραγματικότητα;

Παρ’ όλο που το νερό είναι το πιο απλό συστατικό της ζωής μας, διάφοροι μύθοι και ανακρίβειες συνεχίζουν να αυξάνονται γύρω απ’ αυτό, όσον αφορά τα οφέλη του ή τις πιθανές βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας. Το click@Life φροντίζει, όμως, να «ξεσκεπάσει» κάθε αναλήθεια γύρω από το νερό και να σας διαφωτίσει, προκειμένου να το καταναλώνετε και να το απολαμβάνετε όπως πρέπει.

Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Μύθος: Το νερό είναι πράγματι το πιο εύκολα προσβάσιμο και οικονομικό υγρό που μπορεί να μας ενυδατώσει, οι τελευταίες συστάσεις, όμως, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής αναφέρουν ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2 λίτρα ή 8 ποτήρια την ημέρα και οι άντρες 3 λίτρα ή 12 ποτήρια την ημέρα, οποιουδήποτε υγρού, όχι μόνο νερού. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις παραπάνω ποσότητες συμπεριλαμβάνονται και χυμοί, ροφήματα κ.ο.κ.

Το νερό καθαρίζει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας

Αλήθεια: Αν και το ίδιο το νερό δεν εξουδετερώνει απαραίτητα τις τοξίνες, τα νεφρά το χρησιμοποιούν για να διώξουν από τον οργανισμό διάφορα άχρηστα στοιχεία και τοξίνες. Αν δεν το καταναλώνουμε σε επαρκείς ποσότητες, τότε τα νεφρά δεν έχουν όσο χρειάζεται για να κάνουν την παραπάνω διεργασία κι έτσι ο οργανισμός μας θα διατηρεί μέρος των τοξινών, αντί να τις αποβάλλει.

Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να κάνει κακό στα δόντια

Μύθος: Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι τα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν φθόριο, όπως περιέχει σε διάφορες χώρες το νερό βρύσης – στην Ελλάδα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το φθόριο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την υγεία των οστών και των δοντιών και η φήμη αυτή προφανώς έχει κυκλοφορήσει κυρίως στο εξωτερικό, όπου ίσως τα προβλήματα δοντιών προκύπτουν πιο συχνά σε αυτούς που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, λόγω του ότι δεν λαμβάνουν φθόριο από το νερό βρύσης.

Η κατανάλωση νερού κρατά το δέρμα μας ενυδατωμένο

Μύθος: Στην πραγματικότητα, το νερό που πίνουμε έχει μικρή σχέση με την κατάσταση της επιδερμίδας μας και δεν φτάνει ποτέ σε αυτή. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού δεν πρόκειται να μετατρέψει το δέρμα σας από ξηρό σε κανονικό, καθώς το επίπεδο ενυδάτωσης του δέρματος δεν καθορίζεται από εσωτερικούς παράγοντες. Αυτά που παίζουν ρόλο στην κατάσταση του δέρματός μας είναι η ποσότητα και η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, όπως επίσης και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες όπως το περιβάλλον και η περιποίηση της επιδερμίδας.

Το νερό βοηθά στην απώλεια βάρους

Αλήθεια: Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν πίνουμε νερό χάνουμε βάρος, αλλά ότι βοηθάμε τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί πίνοντας νερό νιώθουμε πιο «γεμάτοι» με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο σε κάθε γεύμα και να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Επίσης, το νερό – ειδικά το κρύο- μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας, σύμφωνα με ερευνητές στη Γερμανία, οι οποίοι βρήκαν ότι συμμετέχοντες σε μελέτη παρουσίαζαν μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό μέχρι και 30%, όταν έπιναν μισό λίτρο νερό.

Τα κίτρινα ούρα αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης

Μύθος: Αν και κάτι τέτοιο ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κίτρινα ούρα εν γένει δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσουν – το σκούρο κίτρινο από την άλλη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης. Τα νεφρά φιλτράρουν τις άχρηστες ουσίες και επαναπορροφούν νερό και άλλες ωφέλιμες ουσίες από το αίμα, έτσι ώστε να ελέγχουν την ένταση και τη συγκέντρωση των ούρων. Η αφυδάτωση οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωση ούρων κι έτσι εξηγείται το σκούρο χρώμα τους, ενώ πολλές φορές κάποιες τροφές ή πολυβιταμίνες μπορεί να παίξουν ρόλο στο χρώμα τους. Ιδανικά, τα ούρα θα πρέπει να έχουν ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα, σαν το άχυρο.

Όταν διψάμε σημαίνει ότι έχουμε αφυδατωθεί

Μύθος: Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε το αίσθημα της δίψας, σημαίνει ότι έχουμε πάρει τον… κακό δρόμο, αλλά όχι απαραίτητα ότι έχουμε αφυδατωθεί. Η δίψα ξεκινάει όταν η συγκέντρωση του αίματος είναι αυξημένη (κάτω από 2%), ενώ οι περισσότεροι ειδικοί ορίζουν την αφυδάτωση ως την κατάσταση όπου η συγκέντρωση έχει αυξηθεί φτάνοντας τουλάχιστον το 5%. Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να διψάσουμε για να πιούμε νερό, αλλά να το έχουμε πάντα κοντά μας και να πίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στον αθλητισμό είναι απαραίτητα τα αθλητικά ποτά κι όχι το νερό προκειμένου να έχουμε υψηλές επιδόσεις

Μύθος: Τα αθλητικά ποτά μπορεί να μοιάζουν πιο εντυπωσιακά, το νερό, όμως, είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Η επαρκής ποσότητα υγρών και ειδικά νερού, είναι πολύ σημαντική για τους αθλητές όλων των ηλικιών, προκειμένου να μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια και να απαλείφεται η ζέστη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ένα αθλητικό ποτό μπορεί να έχει καλύτερη γεύση, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο ακριβό και δεν είναι περισσότερο απαραίτητο από το νερό, εκτός από τις περιπτώσεις αθλητών με έντονη προπόνηση, οι οποίοι εμπλουτίζουν την ενυδάτωσή τους και με αθλητικά ποτά, προκειμένου να αντισταθμίσουν το νάτριο που χάνουν με τον ιδρώτα. Αν, όμως, ανήκετε στην κατηγορία της συμβατικής γυμναστικής, δεν χρειάζεστε κάτι τέτοιο.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να κάνει κακό

Αλήθεια: Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως παθήσεις της καρδιάς, υψηλή αρτηριακή πίεση, οιδήματα στα πόδια κ.ο.κ., ενδέχεται να επιδεινωθούν όταν η κατανάλωση νερού είναι υπερβολική. Αν υπάρχει ιστορικό νεφροπαθειών ή έχει γίνει μεταμόσχευση, χρειάζεται η καθοδήγηση του γιατρού ως προς την αυξημένη κατανάλωση νερού, ενώ πρέπει επίσης να μην καταναλώνουμε πολύ νερό καθώς τρώμε, καθώς μπορεί να αραιώσει τα οξέα του στομάχου και να μας προκαλέσει πρόβλημα στην πέψη.

Δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Αλήθεια: Τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να μεταφέρουν χημικά στο νερό που καταναλώνουμε, μετά από πολλές χρήσεις, ενώ αν δεν καθαρίζονται σωστά, αποτελούν και κατοικία των βακτηρίων που προέρχονται από το στόμα μας. Αν θέλετε να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό, προτιμήστε ένα γυάλινο.


Πηγή          24greeknews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου