Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ετοιμάζουν αντηλιακό σε... χάπι


ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό άμυνας των κοραλλιών απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Το σκεύασμα που φτιάχνουν θα προστατεύει το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά θα αντικαταστήσει και τη χρήση γυαλιών ηλίου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου ετοιμάζουν αντηλιακό χάπι με οδηγό τον μηχανισμό προστασίας των κοραλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου
Ερευνητές του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου ετοιμάζουν αντηλιακό χάπι με οδηγό τον μηχανισμό προστασίας των κοραλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου
Αντηλιακό χάπι αναμένεται να παρασκευαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου κατάφεραν να εντοπίσουν τον μηχανισμό που
χρησιμοποιούν τα κοράλλια του Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας για να προστατευθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλιου. Το χάπι όχι μόνο θα προστατεύει το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά θα αντικαταστήσει και τη χρήση γυαλιών ηλίου, αφού, όπως έγινε γνωστό, η συνθετική χημική ένωση την οποία θα καταφέρουν να ετοιμάσουν οι ερευνητές του King's College, προσφέρει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως ακριβώς αυτή που έχουν τα κοράλλια.
Οπως πάντως τονίζουν σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα "Γκάρντιαν" οι άνθρωποι της ερευνητικής ομάδας, ένα τέτοιο προϊόν είναι πιθανό να χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού, αφού σε υπερβολική δόση θα μπορούσε να κάνει τα κόκαλα του ανθρώπινου σώματος λιγότερο συμπαγή. Η παρενέργεια αυτή θεωρείται ως εξαιρετικά πιθανή καθώς ο οργανισμός χρειάζεται μικρές δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας ούτως ώστε να μπορεί να παράγει τη βιταμίνη D η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για να είναι υγιή τα οστά του οργανισμού.
Ο τρόπος με τον οποίο τα κοράλλια προστατεύονται από τον Ηλιο είναι πραγματικά εντυπωσιακός, αφού, όπως φαίνεται από τη σχετική έρευνα, όλα ξεκινούν από μια χημική ένωση που παράγουν τα φύκια τα οποία συμβιώνουν με τα κοράλλια. Η εν λόγω ένωση, αφού παραχθεί, προσλαμβάνεται από τα κοράλλια, τα οποία την επεξεργάζονται αποκτώντας προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ εντύπωση προκαλεί το εύρημα ότι την ιδιότητα αυτή αποκτούν και τα ψάρια που τρέφονται στους κοραλλιογενείς υφάλους! Αυτό σημαίνει ότι η πολύτιμη αυτή χημική ένωση περνάει στην τροφική αλυσίδα, όμως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι τόσο ισχυρός που τη διαλύει αμέσως με το που εισέλθει σε αυτόν με αποτέλεσμα να μην καρπώνεται την ευεργετική της δράση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας (η οποία χρηματοδοτείται από το βρετανικό Δημόσιο μέσω του Ερευνητικού Συμβουλίου για τις Βιολογικές Επιστήμες), Πολ Λονγκ: "Είμαστε πολύ κοντά να φτιάξουμε το συνθετικό αντίστοιχο της χημικής αυτής ένωσης. Θα πρέπει να γίνουν πολλοί τοξικολογικοί έλεγχοι, όμως φαντάζομαι ότι ένα αντηλιακό χάπι θα είναι έτοιμο περίπου σε πέντε χρόνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο".
ΦΥΤΑ
Εφαρμογή και στη γεωργία
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν ανθεκτικά στην ηλιακή ακτινοβολία γεωργικά προϊόντα!
Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Πολ Λονγκ, τα φυτά ήδη έχει διαπιστωθεί ότι ακολουθούν παρόμοιο γενετικό μονοπάτι με αυτό των φυκιών που ζουν στους κοραλλιογενείς υφάλους και άρα θα ήταν σαφέστατα πιο εύκολο με την προσθήκη των κατάλληλων γονιδίων σε φυτά να φτιαχτούν πιο ανθεκτικά γεωργικά προϊόντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή         ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου